top of page

Covid-19 Sonrası Geri Dönüş - Sporculara Ailelere ve Antrenörlere Tavsiyeler



Çoğu profesyonel veya amatör sporcu evde kaldığı süre boyunca düzenli olarak antrenman yapmış olmasına ve kendine beslenme/dinlenme anlamında iyi bakmış olmasına rağmen spora dönmeye hazır hissetmeyebiliyor. Özellikle sezonun en verimli olması beklenen döneminde, performans ve gelişimin önüne geçen yaz tatilinden bile uzun bir aranın varlığı sporcuların “tekrar hazırlanmak için kaygılanmasına” sebep olabiliyor.


Sporcular antrenmanlara geri döndüklerinde,

  • Yeni kurallar dahilinde yaptıkları bazı antrenmanlarda kendilerini ve tam kapasitelerini deneme şansları olmadığı için, gelişim ve performans kaygısı yaşayabilirler

  • Müsabakaların belirsizliği sebebi ile alıştıkları hedef odaklı motivasyonu sağlayamayıp, spora devam etmek için yeterli motivasyonu bulamayabilirler

  • Özgüvenlerinin düşmesi sebebiyle kötü performans sergileyebilirler

  • Kontrol dışı bir sebepten dolayı performanslarının ve hazırlıklarının tekrar kesintiye uğramasından korkarak, kendilerini çaresiz hissedebilirler

  • Fiziksel olarak yetersiz hissettikleri için stres ve endişe yaşayabilirler

  • Özellikle yakın temas içeren sporlarda hastalık kapma kaygısı ile temasın olacağı antrenmanlarda veya soyunma odası gibi kalabalık yerlerde tedirginlik yaşayabilirler

Covid-19 süreci sonrasında, antrenmanlara ve müsabakalara tekrar dönüş aşamasında antrenörlere tavsiyeler:

Sporcuların tekrar antrenmanlara dönüşünde aşağıdaki yöntemleri kullanmanız, onların mental olarak daha güçlü ve doğru bir “tekrar hazırlanma” süreci geçirmelerine destek olacaktır.

  1. Eski (karantina döneminden önceki) performanslarıyla, şimdiki performanslarını kıyaslamayın. Sporcular zaten aranın ardından ne kadar gerilediklerinin farkında olacaklardır. Onlara araya rağmen iyi olan, veya beklendiğinden daha az gerilemiş olan özelliklerini söyleyin. Umut verin, motive etmek amacıyla bile olsa umutlarını kırmayın.

  2. Uzun bir aranın ardından sporcular müsabakalara katılmaya hazır hissetmeyeceklerdir. Eğer ki geri döndükten kısa bir süre sonra müsabakaya katılmak zorunda kalırlarsa, sonuçtan çok gelişime ve sürece odaklı kalın. Müsabakaları hangi noktada olduğunuzu görmeniz için birer analiz, “ön test” olarak değerlendirin.

  3. Performanslarıyla ilgili pozitif noktaları vurgulayın. Özellikle sporcularınıza antrenman içerisinde geri bildirim verirken çabalarını övmeyi eksik etmeyin. Uzun bir aranın ardından sporcular yüksek efor gösterseler bile performanslarındaki düşüşten dolayı sizin gözünüzde “çabalamıyor” gibi görünebilirler. Efor göstermelerine rağmen, negatif geri bildirim alan sporcular, efor göstermeyi bırakacakları gibi, özgüvenlerinde de düşüş yaşayacaklardır. Dolayısıyla hatalarını düzeltmeden önce muhakkak çabalarını överek başlayın.

  4. Sporcularınızla birlikte bir takım olduğunuzu ve hep birlikte önünüze çıkan zorlukları aşmaya hazır olduğunuzu hatırlatın. Onlarla aynı tarafta olduğunuzu ve aynı yöne doğru birlikte mücadele ettiğinizi hissettirin.

  5. Keyif alın! Tekrar kulüpte olmaktan, o havayı solumaktan, mücadeleden ve tekrar birlikte olmaktan ne kadar mutlu olduğunuzu gösterin. Keyif almak, disiplini bozmak demek değildir. Kurallarınız çerçevesinde çok daha sağlam ve istekli bir şekilde geri dönmenin keyfini yaşayın: Yani karantina döneminde hissettiğiniz spora olan açlığınızı her gün biraz biraz verimliliğinizi besleyecek şekilde sahaya aktarın.

  6. Hedef belirleyin. Sporcularınızla SMART hedefler belirleyerek onların her bir antrenmanı birer başarı/ilerleme olarak görmelerine yardımcı olun. Hem uzun vadede hem de kısa vadede ulaşmak istediğiniz hedeflerinizi ve bu hedeflere ulaşmak için her antrenman sporcularınızdan net olarak ne beklediğinizi belirleyin. Koyduğunuz hedeflerin aşağıdaki 5 kritere uygun olmasına özen gösterin:

· Specific —Belirli.

· Measurable —Ölçülebilir.

· Achievable —Uygulanabilir, başarılabilir.

· Relevant —İlgili, gerçekçi, amaca hizmet eden.

· Time-Bound —Zamanlaması olan, takvime bağlı


Hedef belirlemeyle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın.

Covid-19 süreci sonrasında, antrenmanlara ve müsabakalara tekrar dönüş aşamasında sporculara tavsiyeler:

  1. Bu süreçte fiziksel antrenmanlarınızı aksatmayın ve günlük rutininize zihinsel antrenmanları da ekleyin.

  2. Süreci kabul edin ve kontrol edebileceğiniz alanları kontrol etmeye çalışın.

  3. İçsel motivasyonunuzu (spordan keyif almanızı) artıracak süreç ve performans hedefleri belirleyin.

  4. Günlük ve haftalık olarak rutinler belirleyip kendinize çalışma takvimi hazırlayın

  5. Günlük rutininizde antrenman dışında sabit bir aktiviteye odaklanmak yerine (sadece oyun oynamak veya dizi izlemek vb.) aktiviteleri çeşitlendirmeye çalışın.

  6. Sosyal destekten uzaklaşmayın. Bu süreçte yalnız değilsiniz. Antrenörleriniz ve takım arkadaşlarınızla düzenli olarak görüşmeye çalışın.

  7. Zihinsel antrenman tekniklerinden; imgeleme, nefes ve rahatlama egzersizlerini düzenli olarak kullanıp kaygılarınızı kontrol etmeye çalışın.

  8. Geri dönüş sürecinde kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak adaptasyona hazırlamaya çalışın.

  9. Pandemi sürecini etkin, işlevsel ve kontrollü geçiren sporcuların sahaya dönüşte adaptasyon sürecinden çok daha hızlı ve rahat olacağını unutmayın.

Spordan ayrı olarak geçen zamanı sporu gerçekten ne kadar sevdiğinizi hatırlamanız için bir fırsat olarak görün!

Covid-19 süreci sonrasında, antrenmanlara ve sahalara tekrar dönüş ailelere tavsiyeler:

  1. Bu süreçten sadece çocuğunuzun değil sizin de etkilendiğinizi fark edin. Sürecin sizde yarattığı değişimi ve etkileri anlamaya çalışın.

  2. Çocuğunuza tavsiye vermekten çok, onu dinleyin. Gerçekten ne yaşadığını onun gözünden anlamaya çalışın.

  3. Covid-19 sürecinde veya sonrasında kaygı, stres, belirsizlik ve yakınlarımızın veya kendimizin salgına yakalanma endişesi beraberinde birçok farklı tartışma konusu da getirebilir. Kulüp ve yetkililerin aldığı önlemlere çocuğunuzun uyduğundan emin olun ve çocuğunuzun endişesini dindirmek adına sürece güvendiğinizi gösterin.

  4. Sporcunun duygusal iniş çıkışlarını kontrol etmesine destek olmaya odaklanın.

  5. Sporcular, Covid-19 öncesindekine benzer bir performans bekleyeceklerdir. Bu süreç sonrası performanslarında iniş çıkışlar yaşamaları muhtemeldir. Bu iniş çıkışların normal olduğunu hatırlatın.

  6. Çocuğunuzun geri dönüş sürecinde performanstan çok gelişime odaklı kalmasını destekleyin. Kendi ile yarışıp, her gün bir gün öncekinden daha iyi olması için hedef koymasını destekleyin.

  7. Ne olursa olsun çocuğunuzun yanında olduğunuzu belirtin. Desteğinizin başarıdan bağımsız olarak var olduğunu hissettirin.



Comments


bottom of page