top of page

Antrenörlük Sanatı


Antrenör sadece hedefine ulaşmanı sağlayan kişi değil, başaramayacağını düşündüğün her an varlığıyla seni yapabileceğine inandırandır. Antrenörlük bir kimyadır aslında; sporcuyla arada bir bağ kurmaktır. Nabzın dakikada 180 atarken, suratın mosmor olmuş, kolların kıpırdamaz haldeyken bile sana olan inancını bir bakışıyla hissettirerek devam etmeni sağlayan kişidir o. Rutin tempondan sıkılıp, “bugün gitmesem ya…” dediğinde bile onu hatırlayarak sabahın 6’sında spor salonuna gitme sebebin olan kişidir. Bir “aferin bu aralar güzel gelişme gösterdin” dediğinde kendini güçlü hissetmeni sağlayabilendir. Uykunun yarısında havuza atlama sebebin, ya da kar yağarken çıktığın koşuların sebebindir.

En önemlisi de antrenör, kişisel kazancından öte sporcusunun mutluluğundan ve motivasyonundan beslenebilendir; çünkü o karşısında duran her bir bireyin onun sanat eseri olduğunu bilir. Bütün bu sebeplerden dolayıdır ki biz bireysel olarak 10 problemimizin üstesinden antrenörümüz sayesinde geliyorsak, 10 sporcusu olan bir antrenör 100 problemin üstesinden gelmiş sayılır. Çok değerli bir meslektir antrenörlük, çünkü hayat değiştirir. Gerçekte kim olabileceğimizi hatırlatır.

Çok değerli antrenörlerimizin uzun vadeli sporcu yetiştirirken kullanabileceği birkaç ufak spor psikolojisi tekniği:

  1. Sporcunuzu övün. Özellikle Z kuşağı eksiklerini duyunca değil, zaten iyi olduğu noktaları duyunca motive oluyor ve kendisini geliştirmeye açık oluyor.

  2. Herkes kazanmak ister. Kazanmak ise kazanmayı unutmaktan geçer! Sporcularınıza sonuç kadar süreci de önemsediğinizi, eforun skordan, dereceden, puandan daha önemli olduğunu vurgulayın. Emin olun bu başarıdan vazgeçmek demek değildir, aksine uzun vadede daha başarılı sporcu yetiştirmenin altın kuralıdır.

  3. Eğlenin! Keyif almak disiplinden vazgeçmek anlamına gelmez. Antrenmanlar, yarışmalar sporcularınızın iple çektiği anlar olsun.

  4. Dinleyin. Sporcularınızın gerçekten neye ihtiyacı olduğunu onların ağzından dinleyin.

  5. Karar verme sürecine sporcularınızı da dahil edin. Yürüdüğünüz yolun birlikte planlanması sporcularınızın çok daha fazla iç motivasyona sahip olmalarına yardımcı olacaktır.

  6. Mikro ve makro planlarınızın uygun gördüğünüz kadarını sporcularınızla paylaşın. Sporcularınız antrenmanların bölümleri ve ne amaçla yapıldığı hakkında bilgi sahibi olurlarsa özellikle sevmedikleri drill, set veya bölümleri "ortak belirlediğiniz hedefler uğruna" daha iyi yapmaya gayret edeceklerdir

Comments


bottom of page