top of page

Hayaller Gerçek Olsa

Hayalleri gerçekleştirebilmek için doğru hedef belirleme tekniği



İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde kimimiz hayatta “pause”tuşuna basmış bekliyor, durduğu süre boyunca sıkılıyor, dinleniyor, öğreniyor, kendini dinliyor, bir türlü tanımaya fırsat bulamadığı kendini tanıyor. Kimimizse o kadar yoğun ki ve hayatı normalden de hızlı bir şeklide ileriye sarıyor. Daha büyük bir amaç uğruna, kurtaracağı her bir hayat için canla başla mücadele ediyor.


Bir açıklamayla herkes evlerde, başka bir haberle ekmekler havada uçuyor, insanlık uğruna verdiğimiz bu savaşta insan insanı dövüyor. Hepimizin aklında aynı soru: NEDEN? Neden bu koşuşturmaca veya bekleme? Bunca yıl peşinde koştuğumuz amaçlarımız karşısında derin bir sorgulama hali….

Bu sefer hiç kurmadığımız kadar büyük bir hayal kuralım ve hep birlikte hayallerimizi “biz” gerçek yapalım…"

Sizlerden gelen soruları ve içinde bulunduğumuz koşulları göz önünde bulundurarak bu zor günlerde kullanabileceğimiz önemli bir tekniği anlatmak istedim bu sefer…Kafamızdaki derin düşüncelerden ve “neden” sorularından bir süreliğine de olsa uzaklaşalım mı birlikte? Haydi hayal kuralım…. Kapatalım gözlerimizi ve hayal edelim. Öyle bir hayal kuralım ki, geçen yazki resimlerimizden daha büyük olsun, deniz kenarında olmaktan, veya eskiden yaptığımız rutinleri yapabilmekten çok daha büyük bir hayal.  Sevgi düşünelim mesela, çok büyük bir sevgi. Şu sıralar duran veya hızlı saran hayatlarımızın içinde ama zaman çizgisinin dışında küçük bir sevgi baloncuğu açalım. İlk önce kendimizi severek başlayalım ve genişletelim o sevgiyi. Etrafımıza, yakın çevremize, insanlara, doğaya, bütün dünyaya yayalım. Biraz yaşayalım hayalimizin içinde, daha da netleştirelim gördüklerimizi. Duyularımzı işin içine katıp detaylandıralım, katalım ki vücudumuz gerçekten yaşarkenki tepkilerini verip, harekete geçmemiz için ihtiyacımız olan hormonları salgılayabilsin (Vogt et al., 2013). Bu şekilde beynimizdeki “Ayna nöron” adı verilen hücreleri aktive ederek geçirip, bütün detaylarıyla gerçekten yaşayalım hayalimizi.

Peki ya şimdi? İlk önce keşkeleri bırakarak başlayalım “Keşke hayalim gerçek olsa” diye iç geçirmek yerine bu sefer hayalimizi hedefe çevirelim. İşte hayalleri gerçekleştirmenin en basit formula onaln SMART (AKILLI) hedef belirlemenin 5 altın kuralı:


Araştırmalar hedeflerinizin aşağıdaki 5 kritere uygun olduğu takdirde sizi ulaşmak istediğiniz sonuca ulaşmanızı desteklediğini gösteriyor (Roxanne, 2005)


1. Specific —Belirli.

2. Measurable —Ölçülebilir.

3. Achievable —Uygulanabilir, başarılabilir.

4. Relevant —İlgili, gerçekçi, amaca hizmet eden.

5. Time-bound —Zamanlaması olan, takvime bağlı


Hedefinizi hayalinizin ilk basamağı olarak düşünün ve ulaşmak istediğinizi çok somut ve ölçülebilir bir şekilde ifade edin. Hedefinizin sizin için ulaşılabilir olduğundan ve gerçekten hayalinize ulaşmanıza yardımcı olacağından emin olun. Ayrıca hedefinize ulaşmış olmanız için net bir tarih belirleyin ki canınız istemese de zaman zaman kendinizi zorlamanız için bir sebebiniz olsun. Karantina döneminin sona ermesi yine belirsizlik içerdiğinden dolayı (11 Mayıs’a kadar vb.) net bir tarih koymanız daha uygun olacaktır.

Son olarak büyük hayalinize ulaşmak için belirlediğiniz hedefiniz gibi, bu hedefinize ulaşmanız için de belirleyeceğiniz günlük hedeflerinizi oluşturmayı da unutmayın. Yani sonuç hedefiniz kadar süreç hedefleriniz de olsun ki her ulaştığınız “mini hedef” size doğru yolda olduğunuzu hatırlatabilisinler.

Bu sefer hiç kurmadığımız kadar büyük bir hayal kuralım ve hep birlikte hayallerimizi “biz” gerçek yapalım….

Referanslar

Roxanne (2005), “Planning program goals”, Roxanne, June, available at: www.apo.org/ publications/dicuments/goal_setting.pdf

Vogt, Stefan & Rienzo, Franck & Collet, Christian & Collins, Alan & Guillot, Aymeric. (2013). Multiple roles of motor imagery during action observation. Frontiers in human neuroscience. 7. 807. 10.3389/fnhum.2013.00807.

Commenti


bottom of page