top of page
Spor Psikolojisi Nedir?
Sporculara, antrenörlere veya ailelere "Bir spor performansının hangi yüzdesini bir sporcu zihinsel durumuyla ilişkilendiriyorsunuz?" diye sorduğumuzda, genellikle %70'in üzerinde bir yanıt verdiklerini görüyoruz. Bununla birlikte, zirve performansa fiziksel hazırlık neredeyse her gün egzersiz yapmayı içerirken, planlı ve sistemli zihinsel hazırlık yapan çok az sporcuyla karşılaşıyoruz.
Spor psikolojisinin kısa bir tanımıyla başlayalım. Spor psikolojisi, sporcuların ve antrenörlerin performansını artırmaya odaklanan bir bilim alanıdır. Sporcuların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını ayrıntılı bir şekilde inceler ve neden-sonuç prensiplerine bağlı kalır. Performansı artırmak için zihinsel antrenman tekniklerini kullanır. Psikolojik faktörler, sporcuların performansında önemli bir rol oynar. Teknik, taktik ve fiziksel beceriler spor performansının doğasında bulunduğu gibi, psikolojik becerilerin de dahil edilmesi optimal performansa önemli katkı sağlayabilir.
Spor psikolojisi, motivasyon, stres ve anksiyete yönetimi, konsantrasyon, hedef belirleme ve özgüven oluşturma gibi zihinsel dayanıklılık teknikleri aracılığıyla sporculara veya takımlara ideal performanslarını elde etmelerine yardımcı olur.
KİMLERLE ÇALIŞIYORUZ?
Spor psikologları sadece sporcularla değil, aynı zamanda ailelerle ve antrenörlerle de çalışırlar. Onlarla işbirliği yaparlar, performans mükemmelliğine katkıda bulunurlar ve sporcuyla ilgili bilgileri (gizlilik sınırlarını aşmadan) paylaşarak sporcuun psikolojik ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olurlar.
SPORCULARA NASIL YARDIM EDİYORUZ?
Sporcular her gün çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Örneğin, önemli bir maç sırasında stresli hissedebilirler veya odaklarını kaybedebilirler. Takım arkadaşlarıyla iletişim kurmak, konsantre olmak ve hatta antrenman yapmaya motivasyon sağlamak zor olabilir. Bir oyun sırasında kritik anlarda huzursuz ve baskı altında hissedebilirler. Bu zorlukların üstesinden gelmenin yanı sıra, spor psikologları sporculara zihinsel imgelerle çalışma, rahatlama ve olumlu öz konuşma gibi zihinsel dayanıklılık uygulamalarıyla istedikleri potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olurlar.
SPOR PSİKOLOJİSİNİN ETKİSİ
Tıpkı fiziksel antrenmanları gibi, bizler de sporculara zihinsel antrenmanları sunuyoruz.Daha odaklı, daha dirençli, zorluklar karşısında vazgeçmeyen, kendine güvenen ve yaptığı spora gerçekten tutkuyla yaklaşan birini hayal edin. Böyle bir sporcuyu kim veya ne durdurabilir?
Spor psikolojisi seanslarını sadece sporcuların sorunlarının dinlendiği ve onlarla terapi sunulduğu bir alanla sınırlı tutmamak lazım. Sporcular hedefleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bu seanslarda çeşitli mental dayanıklılık teknikleri ve stratejiler öğrenirler. Dolayısıyla bir spor psikoloğuyla problem çözmek amacıyla çalışılabilir ancak problem yokken ve gerçekten maksiumum performans hedeflenirken mental dayanıklılık tekniklerinin çalışılması aslında en bilinçli çalışma sistemlerinden birisidir.
SPORCULARIN YOL ARKADAŞLARIYIZ
Zorlanan, yorulan bir dönem mutsuz olan sporculara basitçe 'sporu bırak' tavsiyesinde bulunabilirler. Ancak bizler sporcuları yönlendirme veya tavsiye vererek değil, çevresel ve içsel faktörlerini analiz etmelerine yardımcı olarak karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilecekleri, farklı alternatifler üretip zhinsel olarak güçlenebilecekleri bir alternatif yaratmakta eşlik ederiz.
Spor psikolojisi alanında uzmanlardan oluşan Mentalift ekibi olarak aktif saha çalışmalarına ve bireysel görüşmelere 2015 yılından beri devam etmekteyiz. Bireysel sporcular, takımlar, antrenörler ve hatta ebeveynlerle çalışırken performans bileşenini çok yönlü ele arak danışanlarımızın ihtiyaçlarını belirlerken farklı alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Performans gelişiminden, biofeedback ve neurofeedback ölçümlerine, antrenör-sporcu iletişiminden aile terapisine kadar kişiye özel bir sistemde çalışıyoruz.
Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında süren seanslarımızda eskrim, judo, yüzme, monopalet, yelken, basketbol, voleybol, atıcılık, güreş, jimnastik, futbola ve hatta dansa ve bale gibi birçok farklı branşta mental dayanıklılık çalışmarımızı sürdürüyoruz.
SAHA DİLİNİ KONUŞUYORUZ
Zaman zaman sporcular bir psikolog ile çalışmayı 'sorunu olmakla' eşleştiriyorlar. Hatta bazen çocukluğuna inerek her hafta yapacağımız rutin görüşmelerle onlara bir terapi hizmetti sunacağımızı varsayarlar. Bizler seanslara aktif ve etken bir şekilde dahil olarak onlarla saha dilinden konuşuruz. Hem eski bir profesyonel sporcu hem de beynin nasıl yönetildiğini bilen uzmanlar olarak sporcuların içinde bulundukları durumu nasıl en iyi şekilde yönetebileceklerine ve hedeflerine nasıl ulaşabileceklerine dair strateji geliştirip. BU noktada sporcuların zihin antrenmanı programlarını oluştururuz.
UNUTULMAZ BİR ANI: ERTESİ GÜN REKOR KIRDI!
Beynimiz gerçekten büyüleyici bir yapıdır. Düşüncelerin elektriksel sinyallere dönüşüp nöronlar aracılığyla sinir-kas kavşağına iletilmesi, bir hareketin elektriksel bir akımdan mekanik bir potansiyele dönüştürülmesi, retinaya foton olarak giriş yapan ışık paketlerinin beyindeki primer görme alanına ve sonrasındaki sekonder ve asosiyasyon alanlarına yansımasıyla bizim obje ve cisimleri "görebilmemiz" ve daha binlerce mucizevi süreci yöneten beynimiz.. Biz farkında bile olmadan otonom olarak yaşamsal faaliyetlerimizi sürdüren performans esnasında yaptığı bütün hesaplamalar ve bildirimler aracılığyla o davranışı gerçekleşrimemizi sağlayan beynimiz. Bu mucizevi süreçleri biraz daha yakından anlayarak beyninizi daha fazla kontrol edebildiğinizi düşünün. Sadece performansı değil, kendinizi, seçimlerinizi kontrol edebilir hatta otomatikleşen ve istenmeyen tepkilerinizi bile beynin nöroplastik yapısı sayesinde değiştirebilirsiniz. Hiç unutamadğım bir örnek 2017 yılında çalıştığım bir yüzücümle bir seansta zihin antrenmanı yapıp 50m kurbağa derecesini almıştık. Bu noktada zihninde ayaptığı simülasyon ertesi gün yarışta yüzdüğü türkiye rekoru derecesinin birebir aynısıydı. yüzdüğü seansında bunu görselleştirerek elde ettiği dikkate değer bir rekoru ertesi gün gerçekleştirmesiyle ilgilidir. Zihinsel prova süresini ölçtüğümüzde, bir sonraki gün elde edilen sonuçla eşleşiyordu. Bu tesadüf gibi görünmüyor, değil mi?"
bottom of page